13. Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία
Η μορφή του Ιουστινιανού στα ψηφιδωτά του ναού του Αγίου Βιταλίου, στη Ραβέννα
"Στις αρχές του 6ου αιώνα, η αυτοκρατορία αντιμετωπίζει προβλήματα. Γότθοι και Βάνδαλοι απειλούν τα δυτικά σύνορά της. Ο Ιουστινιανός κάνει μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση και τη νομοθεσία για να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματα".
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές (νεαραί) που εισήγαγε ο Ιουστινιανός, ικανοποίησαν το λαό, αλλά ενόχλησαν τους δήμους και δυσαρέστησαν τους προνομιούχους (Β.Μ. σελ.42).
Πάνω σε αυτή τη φράση μπορούμε να σταθούμε και στο τέλος του μαθήματός μας και να κάνουμε την παρακάτω προτεινόμενη δραστηριότητα:
Προτεινόμενη Δραστηριότητα:
Χωρίζουμε τους μαθητές σε δύο ομάδες:
η μία θα είναι ΥΠΕΡ των μεταρρυθμίσεων του Ιουστινιανού,
και η άλλη θα είναι ΚΑΤΑ των μεταρρυθμίσεων.
Οι μαθητές επιλέγουν ποια ομάδα θέλουν να αντιπροσωπεύσουν. Αφού συζητήσουν μεταξύ τους ως ομάδες για τα επιχειρήματά τους, υπέρ και κατά, διεξάγουμε μία αντιπαράθεση επιχειρημάτων (debate*) μέσα στην τάξη.
Δύο ομάδες - μία συζήτηση
Αφού χωριστούμε σε δύο ομάδες, η κάθε ομάδα βρίσκει τα πιθανά επιχειρήματα για να στηρίξει την άποψή της η μία "υπέρ" και η άλλη "κατά" των μεταρρυθμίσεων του Ιουστινιανού.
Καταγράφουνε τα επιχειρήματά τους χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά στα Φύλλα Εργασίας που προτείνω.
Κάθε ομάδα επιλέγει τον/τους ομιλητή/τές της.
Όταν και οι δύο ομάδες είναι έτοιμες (10'-15' είναι αρκετός χρόνος) ξεκινά η συζήτηση:
Το άνοιγμα της συζήτησης: η κάθε ομάδα παρουσιάζει εναλλάξ σύντομα τα επιχειρήματά της (μπορεί και να παραληφθεί),
Η κυρίως συζήτηση: Οι ομιλητές κάθε ομάδας παρουσιάζουν τα επιχειρήματά τους εναλλάξ και προσπαθούν να αντικρούσου τα επιχειρήματα της άλλης ομάδας,
Το κλείσιμο της συζήτησης: Η κάθε ομάδα μπορεί να συνοψίσει την άποψή της.
Tip: Οι ομάδες μπορούν να αντλήσουν τα επιχειρήματά τους από το μάθημα του βιβλίου σε. 42.
*Μια αντιπαράθεση επιχειρημάτων (debate) μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε πολλές απόψεις για ένα θέμα και να κατανοήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενός αμφιλεγόμενου ζητήματος. Προκειμένου να διεξαχθεί μια τέτοια συζήτηση, είναι αναγκαία μια αμφιλεγόμενη ερώτηση η οποία μπορεί να απαντηθεί με ένα ναι ή με ένα όχι. Στη δημοκρατία, υπάρχουν πάντα παραπάνω από μια λύσεις ή απόψεις.
πηγή: https://www.living-democracy.com/el/textbooks/volume-1/part-3/unit-2/tool-15/